Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) vormt de ‘motorolie’ tussen de kunst- en cultuursector en Gemeente Hollands Kroon.

VOLG ONS

NIEUWS

10 augustus 2020

13 September ‘Taandag’ op Wieringer Eilandmuseum

Het museum organiseert een kleine Taandag op zondag 13 september vanaf 13.00 uur buiten bij mooi weer in verband met covid 19 maatregelen. Er wordt getaand, gesponnen en muziek gemaakt. Entree €5,00 incl. consumptie. Er is een kraam met boeken en met stekplanten. Er worden pannenkoeken en vis gebakken. En er is weer veel lekkers bij de koffie en de thee. Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef

Wat is taanen?

Vroeger hadden veel Wieringer visserlui een eigen taanketel want alle netten en zeilen moesten meerdere keren getaand worden en dat waren er heel wat.
Hoewel het in de eerste plaats gaat om het conserveren, geeft de cachou ook een bruine kleur. Vandaar die bruine kleur van de zeilen van de traditionele vissersschepen. De vrijwillige taanploeg van het Wieringer Eilandmuseum stookt twee keer per jaar de originele taanketel op om u te tonen hoe het tanen van zeilen, touwen en netten in zijn werk gaat.

DEEL DIT BERICHT