Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) vormt de ‘motorolie’ tussen de kunst- en cultuursector en Gemeente Hollands Kroon.

VOLG ONS

NIEUWS

2 mei 2023

Breng stem uit op genomineerden Cultuurprijs 2023

HOLLANDS KROON – De vijf genomineerden voor de Cultuurprijs Hollands Kroon 2023 zijn bekend. Het zijn Harmonieorkest de Eendracht, Thalia Muziektheater Hollands Kroon, Culturele Kring Wieringen, Wieringer Eilandmuseum Jan Lont en het Polders Music Festival.

Het Cultuurplatform Holland Kroon (CPHK) heeft uit 20 aanmeldingen door inwoners van Hollands Kroon deze shortlist vastgesteld. Volgens het reglement voor de Cultuurprijs komen stichtingen, verenigingen, organisaties of individuele personen in aanmerking die een bewezen staat van dienst hebben op cultureel gebied.

Het is nu aan de inwoners om tot uiterlijk 20 mei online hun voorkeur uit te spreken op één van de vijf genomineerden. Hierna gaat een vijfkoppige vakjury de winnaar selecteren. De uitkomst van de keuze van de inwoners telt als een stem mee bij de beoordeling door de vakjury. Klik HIER om te stemmen.

“We zijn als CPHK enorm blij dat er weer zoveel organisaties uit het culturele veld genoemd zijn door de inwoners. Verder zijn we trots dat het gemeentebestuur deze prijs heeft ingesteld op basis van ons advies van een aantal jaren geleden.” laat Joop Luten, voorzitter CPHK weten.

Op 14 juni wordt de Cultuurprijs Hollands Kroon 2023, bestaande uit een prijsbedrag van € 5000,–, een certificaat en een cultuur-box ter waarde van € 500,– euro uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Vikingschip.

Hieronder meer informatie over de genomineerden

Harmonie De Eendracht uit Kolhorn

Het harmonieorkest viert dit jaar haar 125ste verjaardag, maar oud voelt zij zich allerminst. Wij zijn bijzonder trots op deze nominatie. Natuurlijk omdat dit een feestelijk jaar is, maar vooral omdat deze gezellige en actieve muziekvereniging het verdient om in het zonnetje gezet te worden. Je wordt niet zomaar 125 jaar, daar is daadkracht, positiviteit en doorzettingsvermogen voor nodig.

De vereniging prijst zich gelukkig met een stabiel aantal leden uit Hollands Kroon en daarbuiten. Door het organiseren van muziekprojecten op scholen in Kolhorn en Middenmeer, laten we zien en horen hoe leuk het is om muziek te maken. Vijftien leerlingen maken inmiddels deel uit van het orkest. Ook onze actieve deelname aan het Nieuw Talent Orkest Hollands Kroon komt ten goede aan de gemeenschap en is, naast de schoolprojecten, een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de vereniging.

De inzet en betrokkenheid van onze leden bij alle georganiseerde activiteiten is groot. Hierdoor kunnen we muziekeducatie laagdrempelig aanbieden aan kinderen en volwassenen. Muziek maken in een orkest is zo voor iedereen toegankelijk.

Muziek verbindt, ontroert en geeft energie. Door de saamhorigheid en gezelligheid binnen de club ontstaan er langdurige vriendschappen en zelfs relaties. We willen ons laten horen aan een breed publiek, niet alleen door afwisselende concerten te geven, maar ook door deel te nemen aan de 4 mei herdenking, de kerstdienst in Winkel en de opening van de kermis in Kolhorn.

Muziek is voor iedereen en dat is waar De Eendracht voor staat.

Thalia Muziektheater Hollands Kroon

Thalia Muziektheater bestaat dit jaar januari 70 jaar en daar zijn we ook ontzettend trots op. Het is een gezellige vereniging waarin iedereen welkom is, van jong tot oud.

Wat begon als een operettevereniging is enkele jaren geleden het accent verlegd naar de uitvoering van musicals. Dit spreekt enorm aan bij de jeugd, met als gevolg dat de gemiddelde leeftijd van onze groep spelers de laatste jaren aantoonbaar daalt. Jeugd heeft de toekomst, en daarom zijn wij ook erg blij met onze geweldige groepen van Thalia Teens en Thalia Kids.

Thalia heeft het streven zang, spel en dans te combineren, op een zodanige wijze dat ieders talent het beste tot zijn recht komt, zonder eens een spannende uitdaging uit de weg te willen gaan. Het artistiek team stelt door middel van audities de rolverdeling vast. Het streven is om iedereen die ambitie heeft de kans te geven zijn of haar talenten voor het grote publiek te tonen. Er worden musicals uitgevoerd in alle genres, van klassiek tot modern, van sprookjesachtig tot rauw realistisch.

Website: http://www.thalia-hollandskroon.nl/

Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

Het museum is van groot historisch, cultureel en sociaal belang. De voormalige bewoner van de boerderij Jan Lont heeft zich destijds ten doel gesteld om boeren, burgers en buitenlui te laten zien en zo mogelijk te laten ervaren hoe de bewoners van het oude eiland Wieringen zich een bestaan konden verwerven. Jan begon tijdens zijn werk op de boerderij met het aanleggen van zijn verzameling en het museum heeft nu een collectie van meer dan 6.500 historische objecten.

De doelstelling is om het culturele erfgoed van Wieringen voor de toekomst te bewaren, zodat ook komende generaties kennis kunnen nemen van de manier van leven, wonen en werken op het voormalige eiland.

Het museum voldoet nagenoeg aan de Museum Norm 2020 en zal naar verwachting dit jaar de officiële museumstatus krijgen en wordt dan het eerste officiële museum in Hollands Kroon.

Het museum organiseert jaarlijks veel culturele en sociale activiteiten:

–              Thematentoonstellingen

–              Taandag voor het prepareren van katoenen zeilen en touwen van historische schepen en molens.

–              Ambachtendagen.

–              Kinderdag met historische spelletjes, geschiedenislessen voor scholen.

–              Donkerte Belevingsplek waar men ’s nachts van de donkerte kan genieten en de sterrenhemel kan bekijken.

–              Museum Jan Lont heeft een kunstuitleen van een collectie kunstwerken van voornamelijk Wieringer kunstenaars.

–              Wieringer Dangsers hebben elke woensdagavond hun vaste oefenavond.

–              Dinsdag en donderdag ontvangt zorginstelling Wonen Plus Welzijn haar gasten.

Met deze activiteiten weet Museum Jan Lont www.museumjanlont.nl ongeveer 5.000 bezoekers per jaar te trekken.

Polders Music Festival

De naam verraadt het al: een festival voor de polder, dóór de polder!

Het Polders Music Festival (PMF) heeft in 2022 een moedige stap gezet door te fuseren met Polder Events. De evenementen hebben hun krachten gebundeld om een nog groter en professioneler evenement neer te zetten. In het Pinksterweekend wordt de ZAP-Hal in Breezand omgetoverd tot festivalterrein. Een indrukwekkende entree, foodtruckplein, cocktail- en speciaalbier bar en een fantastisch podium met professioneel lichtplan. Alles bedacht, uitgewerkt en opgebouwd door onze vrijwilligers, die de kern van dit festival vormen.

Het bestuur bestaat uit 16 polderse enthousiastelingen in de leeftijd van 22 t/m 55 jaar, die de volledige organisatie voor hun rekening nemen. Daarnaast zijn er vele vrijwilligers die hun steentje, groot of klein, bijdragen. Denk aan op- en afbouwers, tappers, hulp bij de muntenbalie en garderobe, maar ook het beschikbaar stellen van materialen of sponsoring.

PMF staat bekend om de mix van bekende artiesten en lokaal talent. In de line-up van dit jaar staan onder anderen Diggy Dex met band, UKQueen, Big2 en Sjaak. Ook wordt een podium gegeven aan lokaal talent: Vaart, Sennro en de Feestploeg. Op zondagmiddag wordt gedacht aan de jonge feestgangers met een springkussen, spellen en limonade. Ook de lokale dansvereniging mag deze middag op het podium hun danskunsten showen! Een echt feest voor jong én ouder.

Wij hopen nog jarenlang een prachtig podium te geven aan (lokale) talenten en te zorgen voor een uniek en gezellig festival voor de hele gemeenschap!

Culturele Kring Wieringen

In 1974 begon de Culturele Kring Wieringen met het exploiteren van de kerk als concert- en theaterpodium, expositieruimte, opnamelocatie, trouw- en uitvaartlocatie. Bijna een halve eeuw later werkt de stichting nog steeds aan kunst- en cultuurprojecten op het voormalig eiland Wieringen!

Voor een mooi concert is de Oosterlanderkerk de perfecte plek! De afwezigheid van pleisterwerk in de kerk geven een grote mildheid in de akoestiek. Betoverend, meeslepend of ongepolijst, de intieme setting van tufsteen muren laten elke uitvoering slagen. Of dat nu klassiek, modern, jazz of instrumentaal is. Een concert in de Oosterlanderkerk betekent altijd een feest!

Gerenommeerde kunstenaars tonen hier hun werk. Veel beeldend kunstenaars van naam exposeerden in Oosterland. Denk aan Jopie Huisman, Charlotte Köhler, Theo van den Boogaard, Abe Gerlsma, Jan Wolkers, Piet Lont, Gea Karhof, Miep van Riessen … Tegen de tufstenen muren, onder de romaanse ramen of in de mystieke crypte. Oosterland is meer dan een geijkte galerie, staat open voor experimenteel werk en biedt ruimte aan exposities in disciplines als grafiek, schilderijen, textiel, beeldhouwkunst, video-art en keramiek.

In Oosterland bestaan geen doelgroepen, met een afgestemd programma, is cultuur zichzelf genoeg: puur en eenvoudig. Zijn er uiteenlopende concerten en exposities, die je tot tranen toe roeren, waarvan je kippenvel en een glimlach krijgt, waarvan je tenen soms krommen, kunst die je pakt, of waar je helemaal niets mee kunt …

Is het niet heerlijk dat er zo’n plek bestaat? Welkom in Oosterland!

DEEL DIT BERICHT