uw stem

De stemming

Wilma Beers, Petra Rotgans, Elly Doolaard, Bloemencorso Winkel en Stichting Cultuur binnen de Dijken zijn genomineerd voor de Cultuurprijs Hollands Kroon 2021. Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) heeft deze vijf genomineerden geselecteerd uit de 22 aangemelde kandidaten.

Elke inwoner van Hollands Kroon heeft nu één stem uit kunnen brengen op één van de genomineerden via deze webpagina tot 1 mei,

De uitkomst van deze stemming van het publiek telt voor één derde mee in het eindoordeel. In mei buigt een vakjury zich over de vijf genomineerden en kiest de uiteindelijke winnaar.

Naar verwachting wordt de prijs begin juni feestelijk uitgereikt.

De 5 genomineerden:

Petra Rotgans is haar leven lang al gepassioneerd geweest door muziek. Al bijna 10 jaar heeft zij van muziek haar beroep kunnen maken. In haar eigen muziekstudio ontvangt ze jong en oud om met muziek bezig te zijn. Ze geeft zang- en gitaarlessen. Daarnaast koorleider van een dameskoor. 

Het plezier dat kinderen beleven bij het maken van muziek inspireerde haar om optredens te organiseren met kinderen. Die aanpak helpt kinderen om in hun kracht te komen en met elkaar te verbinden. 

Verder vindt Petra het leuk om creatief te zijn en de mensen in Hollands Kroon op de been te brengen. Ze heeft allerlei activiteiten verzorgd zodat gezinnen met elkaar uitjes (Sint drive-inn, speurtocht, ‘Heel Hppo zingt Hazes’, jaarlijkse kerstverhaal, muziek met Pasen) konden beleven.

Ook heeft zij met kinderen muziek verzorgd voor ouderen die weinig tot geen sociaal leven kunnen hebben. 

Tot slot Petra zingt graag in haar band The Rootz. 
Ook treedt ze op met haar jaren 70 project ‘Rock en Retro’, waarbij ze met haar retrocaravan op allerlei plaatsen muziek brengt. 

 

Wilma Beers is als muziekdocent actief bij Winkel’s Harmonie, Fanfare Samen Voorwaarts en Muziekvereniging Wieringerwaard. Ze geeft regelmatig workshops en lessenseries op scholen in de gemeente en in de kinderopvang. Daarbij is haar missie om zoveel mogelijk kinderen te laten ervaren hoe het is om samen muziek te maken.

Ze gelooft écht in ‘samen’: muziek creëren, maar ook met elkaar je ergens voor inzetten en zorg en interesse voor elkaar hebben.

Als dirigent van opleidingsorkest Toetti van Winkel’s Harmonie, stimuleert zij dan ook het clubgevoel en laat ze jongeren optimaal hun talenten ontdekken en inzetten door ze zelf concerten te laten organiseren. Vernieuwend, creatief en volop in de samenleving zijn daarbij sleutelwoorden.

Met Toetti’s Muziekclub laat ze zien dat muziekverenigingen meer dan ooit ‘van deze tijd’ zijn. Zelfs in Coronatijd werden kinderen enthousiast gemaakt voor muziek. De hele zomer speelde Wilma bij het Nederlands Kremlin op slagwerkinstrumenten met kinderen uit Winkel. Daarna ging er een recordaantal leerlingen door met muzieklessen en samenspelen in de muziekclub.

Wilma geeft ook klankschaalconcerten en ouder en kind klanksessies.

Elly Doolaard, geboren in Anna Paulowna, volgde een opleiding tot lerares tekenen, schilderen en handarbeid. Hierna heeft ze zich verder ontwikkeld in het schilderen.

De liefde voor de bloemen is duidelijk merkbaar in haar vele schilderijen. Ook van het Hollandse landschap met prachtige luchten heeft zij een hele serie doeken gemaakt in opdracht van het ziekenhuis in Den Helder. Elly heeft veel voor de (inter)nationale kunsthandel geschilderd.

Elly is ook zeer inspirerend als docent. Zij heeft plezier in alles wat zij aanpakt. Elly draagt in ongedwongen sfeer haar kennis uit. In haar lessen laat zij haar cursisten kennismaken met allerlei technieken.

Elly verzorgt al jaren lang de decors voor “De Lentetuin”.  Haar bijdrage aan de lentetuin is enorm.

Elly Doolaard bestiert de Keesschuur, vernoemd naar haar overleden echtgenoot. Zij biedt daar regelmatig een gratis concertpodium voor muzikanten uit de regio. Ze is de sturende kracht van kunst en cultuur in Anna Paulowna en omgeving.

Elly wordt door anderen omschreven als een mensenmens die kansen geeft, niet op winstbejag uit is maar omdat ze het iemand gunt. Ze wordt gewaardeerd om de manier waarop zij mensen opvangt en ondersteunt.

 

Het doel van de Stichting Cultuur binnen de Dijken is om kunst- en cultuurparticipatie te bevorderen. Daartoe organiseert ‘Cultuur binnen de Dijken’ kunst- en cultuurprojecten in Hollands Kroon. Zowel het beleven van, alsook het actief meedoen in kunst en cultuur is daarbij belangrijk.

Men richt zich met de projecten bewust op verschillende leeftijdsgroepen. Oud en jong, evenals de samenwerking tussen de generaties. De projecten hebben ook altijd een maatschappelijk doel.

De stichting realiseert de kunst- en cultuurparticipatie door het ontwikkelen en uitvoeren van theaterprojecten met verschillende kunstdisciplines. In 2019 werd voor het eerst ‘de BinnenRoute’ georganiseerd. Een boeiende kunst- en cultuurroute door Hollands Kroon.

Succesvolle projecten keren terug en men werkt continu aan nieuwe projecten. In 2020 is het nog wel gelukt om met senioren zes voorstellingen te geven van het verteltheaterproject ‘Onder water’ naar aanleiding van 75 jaar vrijheid. Ook heeft de stichting de eenzaamheid onder ouderen helpen verminderen door het project ‘Levenskunstig de zomer door’.

Andere succesvolle projecten zijn: multimedia voorstellingen met jongeren, speciale opa/oma (achter)kleinkinddagen in zorg- of wooncentra en ‘Senioren in gevecht met de elementen’. Op de rol voor 2021 staan  ‘Lachen tegen eenzaamheid’ en ‘De Vlucht’.

De ruim 3500 inwoners van Winkel zijn ieder jaar weer trots om het Bloemencorso vorm te geven op de 4e zondag van september, ruim 10.000 bezoekers komen steeds weer terug om deze dag mee te maken.

Met enthousiasme werken de Corsogroepen lang naar deze dag toe. Ruim 20 Corsowagens worden gecreëerd die de straten in het dorp vullen, figuranten en muziekkorpsen maken de optocht compleet. Uiteindelijk zorgen de honderden vrijwilligers dat alles goed verloopt.

Het Kindercorso-team start met ruim 100 kinderen een aantal weken voor de grote dag met het bedenken en bouwen van hun eigen Corsowagentjes. Het Kindercorso-team is de kweekvijver voor het “volwassen” bloemencorso.

Begin 1900 begon het allemaal met versierde karren, fietsen en verklede mensen, versiering bestond toen uit enkele bloemen en fruit. In de loop der jaren is er veel veranderd, nu worden er in de wagens ruim een 1,3 miljoen Dahlia’s creatief en inventief verwerkt.

Dit alles tezamen met een markt en kermis maakt elke 4e zondag in september tot een dag waarvan als men naar huis gaat alweer uitkijkt naar de volgende editie.

 

Scroll naar top