Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) vormt de ‘motorolie’ tussen de kunst- en cultuursector en Gemeente Hollands Kroon.

VOLG ONS

NIEUWS

9 mei 2024

Expositie ‘Vrouwen van Kolhorn’ geopend

KOLHORN – De 88-jarige Trijnie van der Laan, geboren en getogen in Kolhorn, hield een krachtige toespraak bij de opening op 4 mei van de thema-expositie ‘Vrouwen van Kolhorn’. “Er zijn nog altijd vrouwen onderdanig of onderdanig moeten zijn. Deze tentoonstelling komt vrouwen dus toe” sprak Trijnie.

Hierna zong het recent opgerichte ‘Koor van mooie vrouwen’ uit Kolhorn een aantal strijdliederen en kon het talrijke aanwezige uitgenodigde publiek de fraai ingerichte expositie bekijken. Op de na de opening kwamen al bijna 50 bezoekers langs.

Tines Kleine, voorzitter van het museum “De Turfschuur” was bijzonder tevreden met de belangstelling. Hij noemde in zijn openingswoord de hulp gekregen van de gemeente en de bijdrage ontvangen van Hollands Kroonse Uitdaging voor de realisatie van de expositie.

Nel Groet, Tjitske Baken en Margreet Schepers hebben als expositie werkgroep vanaf februari 2023 allerlei informatie verzameld. Margreet Schepers, geboren en getogen in Kolhorn, heeft zich voornamelijk beziggehouden met vrouwen die betrokken waren bij het onderwijs en het werken in de huidige tijd. Via internet, oproepen op facebook en informatie bij oud-collega’s uit onderwijs werd door haar het materiaal verzameld.

Verhalen over vrouwen met beroep turftonster of ansjovisplukster uit het verleden zijn er te zien maar ook de traditionele vrouwenberoepen als vroedvrouw, baker en schooljuffrouw. Ook heeft het eerste vrouwelijke raadslid uit het begin van de 20ste eeuw een plaats gekregen in de tentoonstelling. Net als de eerste – en enige – vrouwelijke sluiswachter. Het dorp heeft maar liefst zes met een lintje onderscheiden vrouwen voortgebracht. Ook zij worden geportretteerd.

Verder zijn er twee korte ‘speelfilms’ te zien over ‘De weg van het turf’ en over ‘Twee turftonsters’. De vormgeving van de expositie was oorspronkelijk in handen van Sabine Mannel maar door vanwege privé redenen gestopt. Vormgever Rutger Jan Bredewold heeft haar taak overgenomen.

DEEL DIT BERICHT