Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) vormt de ‘motorolie’ tussen de kunst- en cultuursector en Gemeente Hollands Kroon.

VOLG ONS

NIEUWS

31 augustus 2023

Foto tentoonstelling Jeroen Toirkens – Waddenbaai

DEN OEVER – Ieder jaar verstrekt het Noord-Hollands archief een opdracht aan een fotograaf om een reportage te maken voor de beeldcollectie Provinciale Atlas die het Noord-Hollands Archief voor de provincie Noord-Holland beheert. Dit jaar brengt documentair fotograaf Jeroen Toirkens het thema ‘Leven met het water’ in beeld. In het kader van de Landschapstriënnale 2023 is Jeroen Toirkens ook gevraagd om zijn interpretatie te geven aan de ‘Waddenbaai’, de ruimte van het Noord-Hollandse wad. Hij heeft gefotografeerd op Wieringen en Texel, waarbij hij vooral inzoomt op de geometrie van het dijklandschap.

Vanaf 7 september zijn de foto’s van Jeroen Toirkens te zien in een tentoonstelling over de Waddenbaai in de Oosterlanderkerk Noord-Holland, Den Oever. Daarnaast is er een film over zijn aanpak op Wieringen en geven historische kaarten, uit de Provinciale Atlas, informatie over de veranderingen van het Noord-Hollandse waddenkustlandschap.

Jeroen Toirkens: “Voor deze opdracht ben ik het gebied tussen Den Helder en Den Oever gaan onderzoeken waarbij ik steeds naar de zee en de dijk werd getrokken. Ik werd gefascineerd door de geometrische vormen van het landschap; de horizon, de leegte en de door mensen gemaakte dijk. De kleur van het gras en het grijze van de zee. Het verschil van de zee tussen eb en vloed, de dijk van asfalt of beton. Dat is wat ik heb teruggekregen van het landschap”

Tentoonstelling: 8 september a.s. tot en met zondag 24 september a.s. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 13.30 t/m 16.30 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Oosterlanderkerk N-H,  Kerkweg 22 1779 GG Den Oever. Lezing Jeroen Toirkens: 20 september, 20.00 uur Oosterlanderkerk N-H

DEEL DIT BERICHT