Sterker dan water

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Vorige week vrijdagavond en zaterdagmiddag beleefden zo’n 60 toeschouwers de onderwaterzetting van de Wieringermeer van 17 april 1945 opnieuw. Ze keken en luisterden naar zeven vertellers die in een boerderij aan de Klieverweg een verhaal vertelden over die dramatische gebeurtenis.

Hoe kwam deze voorstelling tot stand?

In februari 2020 hebben tien senioren uit Hollands Kroon een kennismaking met Irene van Oers van ‘Cultuur binnen de Dijken’ over het doel. Projectbegeleidster Caroline van Veggel doet wat oefeningen om elkaar een beetje beter te leren kennen. Een aantal deelnemers weet al veel over de geschiedenis van deWieringermeer, de anderen lezen zich in. Ideeën worden uitgewisseld en de deelnemers luisteren naar de teksten. Echter covid-19 gooit roet in het eten. Alles gaat op slot.

Maar eind juli pakken de zeven deelnemers de draad weer op. Er wordt geoefend en besloten voor andere locatie voor de uitvoering. In de tuin van de boerderij waar lang geleden het water ruim vier meter hoog gestaan had. Hierdoor worden de verhalen voelbaar. Een beter decor was niet denkbaar. Het ging niet meer over de feiten van de onderwaterzetting, maar over de beleving van heel verschillende mensen.In groepjes van tien luisterde het publiek in verschillende ruimtes naar de verhalen verteld door zeven verschillende personages elk met een eigen achtergrondgeschiedenis. Voor de toeschouwers kwam de geschiedenis tot leven.

meer om te ontdekken

Scroll naar top