Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) vormt de ‘motorolie’ tussen de kunst- en cultuursector en Gemeente Hollands Kroon.

VOLG ONS

NIEUWS

27 oktober 2023

Succesvolle boekpresentatie ‘Kolhorn 1940-1945’

KOLHORN – De Historische Vereniging Kolhorn heeft in de Laurenskerk in Kolhorn de boekpresentatie gehouden van het boek ‘Kolhorn 1940-1945’. In een fraai omlijst programma met orgelmuziek door Peter van Dulst, een voordracht van een gedicht door Nel Groet en een overdenking door Siep Rienstra van Comité 4/5 mei konden de twee auteurs van het boek, Anita Blijdorp en Jan de Roos, korte inleidingen geven op hun werk.

Voorzitter van de Historische Vereniging Kolhorn, Maarten Visser overhandigde de eerste exemplaren van het boek aan Dienko van der Laan, die de Tweede Wereld oorlog als jongen heeft meegemaakt in Kolhorn. En aan Henk Meijerhof, een kleinzoon van Dieuwertje Keesman woonachtig in Barsingerhorn die getrouwd was met een Duitser. Ook burgemeester Rian van Dam en Jacqueline en Dolf Geertszema (hoofdsponsor van het boek) ontvingen een exemplaar van het boek.

Beide auteurs zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan en op basis van verhalen maar vooral veel doorspitten van nationale archieven hebben zij de portretten gemaakt. Jan en Anita rolden daarbij van het ene dossier in het andere. “Ons idee was, we willen een genuanceerd verhaal brengen waarin de pro’s over iemand net zo goed worden genoemd als de contra’s” vertelt Jan de Roos die historicus is. “Het is eigenlijk een soort detective spelen en een puzzel leggen” zegt Anita over haar werk. Zij heeft met name nog eens de rol van de vrouw in de oorlog willen benadrukken in het boek. Dat komt het meest tot uitdrukking in het portret over de familie Ferwerda. “Ja, er is een verzetsman Æbele Ferwerda geweest maar het gaat eigenlijk om het echtpaar Tjitske en Æbele Ferwerda-Muller“ legt Anita uit.

DEEL DIT BERICHT